Febra la copii: De ce apare si cum se scade rapid febra la copii

Febra la copii: De ce apare si cum se scade rapid febra la copii

 

Febra este frecvent intalnita in randul copiilor. In unele cazuri, aceasta poate fi un motiv de ingrijorare pentru parinti, insa de cele mai multe ori febra trece de la sine, fara aparitia complicatiilor. Afla in cele ce urmeaza de ce apare febra la copii, cum se manifesta, cum se ia corect temperatura si ce remedii exista.

CUPRINS: 

DE CE APARE FEBRA LA COPII - PRINCIPALELE CAUZE

Pentru inceput, trebuie mentionat ca febra este un rezultat al unei infectii, inflamatii sau leziuni si nu reprezinta o boala in sine. De asemenea, febra este considerata un mecanism de autoaparare a organismului, care lupta cu agentii patogeni. Hipotalamusul este partea creierului care controleaza temperatura corpului (1), iar, cand apare o infectie in organism, hipotalamusul creste temperatura corpului pentru a putea lupta cu infectiile. Mai exact, atunci sunt stimulate globulele albe, care au rolul de a ataca si distruge bacteriile si virusurile.

In ceea ce priveste durata acesteia, poate fi vorba de febra acuta, daca este de durata redusa, sau febra cronica, in cazul in care depaseste 14 zile. 

Febra in sine nu reprezinta un pericol pentru sanatate, exceptand cazurile in care persista timp indelungat si este mare, peste 41,6°C. Printre principalele cauze ale febrei se numara (2):

  • Infectii ale tractului urinar;
  • Infectii ale tractului digestiv;
  • Infectii bacteriene precum otita medie;
  • Infectii respiratorii (gripa sau raceala);
  • Infectii ale sinusurilor (sinuzita);
  • Gastroenterita;
  • Pneumonie;
  • Infectii virale;
  • Eruptii dentare;
  • Insolatia.

Alte cauze mai pot fi infectii bacteriene ale pielii sau ale articulatiilor, encefalita, reactii alergice la anumite medicamente, alimente sau vaccinuri, hepatita, infectii cardiace, tuberculoza, boli autoimune sau tumori. Vizita la medic este esentiala pentru a stabili cu exactitate cauza si pentru a primi remediile corespunzatoare.

E important de mentionat ca nou-nascutii si copiii cu varsta sub trei ani au un risc crescut de a contracta infectii deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat.

CUM SE MANIFESTA FEBRA LA COPII?

Febra poate sa apara brusc sau treptat, iar la copii se poate manifesta astfel:

  • Stari de iritabilitate;
  • Somnolenta;
  • Letargie;
  • Plans continuu;
  • Dureri de cap;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Respiratie accelerata;
  • Gat intepenit;
  • Dureri musculare;
  • Mancarimi sau sangerari la nivelul pielii, prin aparitia unor puncte rosii (purpura);
  • Convulsii;
  • Frisoane;
  • Transpiratie;
  • Stari de voma.

FEBRA LA BEBELUSI

In cazul copiilor cu varsta sub doi ani (in mod particular sugari sub trei luni) carora le creste temperatura peste 39°C și care nu au alte simptome in afara de febra, cauza este, de regula, bacteremia oculta, definita ca prezenta bacteriei patogene in sange, la un copil febril care nu prezinta semne sau simptome focale (conform Manualul Merck, Editia XVIII).

In caz de febra la bebelusi cu varsta sub 3 luni se recomanda efectuarea unei evaluari de catre medic, indiferent de celelalte semne si simptome existente, deoarece pot sa apara infectii grave (sepsis sau meningita) fara alte manifestari asociate. 

In cazul copiilor cu varsta intre 3 luni si 2 ani, o temperatura de 39°C poate fi asociata cu bacteremie oculta, prin urmare, atunci cand febra este prezenta, se recomanda consultarea unui medic.

In cazul copiilor peste 3 ani nu este obligatorie vizita la medic, cu exceptia situatiilor in care simptomele nu se amelioreaza sau, dimpotriva, se agraveaza.

CUM SE MASOARA CORECT TEMPERATURA COPILULUI
cum se masoara corect temperatura copilului

Exista mai multe modalitati prin care putem masura temperatura la copii (3):

  • Intrarectala - termometrul trebuie introdus usor in rect si apoi luata temperatura. Aceasta metoda este considerata cea mai precisa la bebelusi si copii mici, cu varsta pana in trei ani, mult mai exacta decat cea pe cale orala sau la nivelul urechii (4). Este febra daca temperatura este de 38°C sau mai mare.
  • La nivelul axilei - termometrul trebuie plasat sub brat, iar bratul trebuie tinut lipit de corp pana cand este masurata temperatura. Metoda poate fi folosita la bebelusi si copii mici. Este febra daca temperatura este de 37.2°C sau mai mare.
  • Pe cale orala - termometrul trebuie pus sub limba si gura trebuie inchisa pana cand este luata temperatura. Este febra daca temperatura este de 37.8°C sau mai mare. Metoda este recomandata pentru copiii cu varsta mai mare de cinci ani.
  • La nivelul urechii (auricular) - termometrul, care trebuie sa fie special pentru aceasta zona, trebuie introdus usor in ureche. Metoda este recomandata pentru copiii cu varsta mai mare de doi ani. Este febra daca temperatura este de 37.5°C sau mai mare.

Este recomandata folosirea unui termometru digital pentru a lua temperatura copiilor deoarece acesta masoara cu precizie si este usor de utilizat. Pe piata mai sunt intalnite termometrele electronice de ureche, cele sub forma de benzi de plastic, tip suzeta.

TEMPERATURA CORPULUI LA COPII

In mod normal, temperatura corpului la copii este cuprinsa intre 36 si 37°C. Daca temperatura corpului depaseste 38°C, atunci putem vorbi despre febra la copii. In functie de nivelul temperaturii, febra este clasificata astfel:

  • Subfebra: 37,5 - 38,5°C;
  • Febra usoara: 38,5 - 38,8°C;
  • Febra moderata: 38,9 - 39,4°C;
  • Febra mare: 39,4°C.

Ce e important de retinut este faptul ca este febra care dureaza mai putin de cinci zile nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare atat timp cat copilul continua sa se joace si sa manance normal, chiar daca se simte mai obosit decat de obicei.

De retinut este faptul ca febra usoara poate sa apara si daca cel mic a fost recent vaccinat si este considerata normala daca dureaza intre 24 si 48 de ore (5).

Trebuie sa mergem la medic daca febra apare la bebelusi care au mai putin de trei luni, deoarece este semnul unei afectiuni serioase. De asemenea, alte motive care necesita vizita la medic sunt febra care dureaza mai mult de cinci zile, temperatura nu scade chiar daca sunt administrate medicamente antipiretice (pentru scaderea febrei) ori temperatura este mai mare de 39,4°C. 

De asemenea, odata cu febra mare, intervine riscul aparitiei deshidratarii, asa ca trebuie sa avem grija ca cel mic sa bea suficiente lichide. Bebelusii care nu urineaza des (cel putin patru scutece schimbate) sau copiii care nu au urinat timp de 8 sau 12 ore pot fi deshidratati (6).

CU CE SCAZI RAPID FEBRA LA COPII - PRINCIPALELE REMEDII
cu ce scazi febra la copii remedii naturale

Ingrijirea copilului cu febra se face cu scopul de a-i controla temperatura, pentru prevenirea deshidratarii si pentru a-l monitoriza astfel incat sa stim daca este vorba de o afectiune serioasa.

Daca te intrebi cu ce scazi febra la copil acasa, trebuie sa stii ca exista cateva solutii, printre care impachetarile, mai exact infasurarea celui mic intr-un prosop umezit cu apa calduta, baile cu apa calda, imbracarea copilului in haine lejere (straturile groase de haine pot duce la cresterea temperaturii deoarece nu permit eliminarea caldurii), compresele umede aplicate pe frunte, glezne sau incheieturi. Compresele nu trebuie inmuiate in alcool deoarece acesta este absorbit prin piele si ii poate dauna celui mic. E recomandat sa inmoi compresele in apa calduta, putin mai rece decat temperatura corpului (7). Nu este indicat ca apa de baie sa aiba mai putin de 2°C sub temperatura lui, deoarece copilul poate incepe sa tremure si sa i se faca rau, din cauza scaderii rapide a temperaturii.  

Hidratarea este esentiala deoarece temperatura ridicata duce la deshidratarea rapida a corpului. Cel mic trebuie sa consume multe lichide precum apa, ceai sau supe. Trebuie evitate bauturile care contin cafeina deoarece pot favoriza deshidratarea. Ofera-i des o bautura care ii place, astfel incat sa bea cu placere. Nu-l limita in a bea si aminteste-ti sa-i oferi o bautură des, chiar daca nu iti cere. De asemenea, daca e un copil prea mic pentru a-si arata setea, aminteste-ti sa-i dai de baut frecvent. Acest lucru este esential pentru a evita deshidratarea.

Este foarte important ca cel mic sa se odihneasca, camera in care sta sa fie aerisita, iar temperatura sa nu depaseasca 22°C pentru ca acesta sa se simta confortabil. In cazul in care acesta vomita sau are diaree, ii putem administra suplimente cu electroliti.

Este important de retinut faptul ca este necesar sa fie administrate remediile necesare in functie de cauza care a dus la aparitia febrei. Daca febra nu este asociata cu alte boli, atunci nu este necesara administrarea medicamentelor.

In functie de situatie, medicul poate recomanda administrarea de antipiretice pentru a scadea febra si pentru a imbunatati starea copilului. Aceste medicamente nu amelioreaza si alte simptome care sunt asociate cu principala cauza a febrei. Medicul poate recomanda administrarea de antibiotice sau medicamente antivirale daca febra a fost provocata de bacterii sau virusuri.

POSIBILE COMPLICATII ALE FEBREI PRELUNGITE

Febra care persista poate fi semnul ca afectiunea ce a cauzat aparitia ei nu a fost remediata sau s-a agravat. In cazul in care starea copilului nu se amelioreaza este recomandat un consult medical.

De asemenea, e important de retinut faptul ca orice crestere brusca a temperaturii poate duce la aparitia convulsiilor febrile. Acestea reprezinta o reactie normala a organismului si nu au consecinte neurologice daca exista un singur episod, care dureaza intre cateva secunde si cel mult 15 minute. In cazul in care episodul de convulsii febrile se repeta, iar febra depaseste temperatura de 39,4°C, este absolut necesar un consult medical.

Febra este unul dintre motivele care ii preocupa in mare masura pe parinti, insa aceasta apare de cele mai multe ori ca raspuns la aparitia unei infectii sau inflamatii, iar temperatura ridicata scade pe masura ce organismul isi revine. Totusi, temperatura trebuie masurata cu atentie pentru a sti cand trebuie sa apelam la medic si pentru a o tine sub control.

 

 

Bibliografie:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279457/
2.https://www.webmd.com/first-aid/fevers-causes-symptoms-treatments#2
3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876034111000256
4.https://annals.org/aim/article-abstract/2470325/accuracy-peripheral-thermometers-estimating-temperature-systematic-review-meta-analysis
5.https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/immunization-reactions/
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28198193
7.https://www.webmd.com/children/guide/treat-fever-young-children#1

Sursa foto: Shutterstock

 

Produse recomandate


  • 50g pudra (gust d...
    Pret obisnuit
    152,00 lei
  • Pret obisnuit
    127,00 lei
  • Pret obisnuit
    152,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare