Echilibrarea imunitatii organismului dupa sezonul rece - importanta si metode eficiente

Echilibrarea imunitatii organismului dupa sezonul rece - importanta si metode eficiente

Pentru a te bucura de o stare buna de sanatate, care sa iti permita sa faci fata perioadelor de viroze sau gripe din colectivitate, trebuie sa ai grija de imunitatea ta si a familiei tale. Astfel, gasirea solutiilor naturale de mentinere a raspunsului imunitar a reprezentat, in ultima perioada, obiectul de studiu a tot mai multor cercetari.

In acest articol iti prezentam ce este imunitatea, care este rolul unui sistem imunitar puternic si prin ce metode il poti echilibra.

Informatii generale despre sistemul imunitar

Termenul de imunitate vine din latinescul immunis, care semnifica protectie naturala impotriva unor boli infectioase. Asadar, dupa cum ii spune si numele, functia majora a sistemului imunitar este sa protejeze organismul de agentii patogeni, microbi si bacterii.

sistemul imunitar

Sistemul imunitar se extinde la nivelul tuturor organelor si tesuturilor si sprijina organismul sa functioneze normal, ferindu-l de boli care l-ar pune in pericol. Acesta ne ofera protectie cu ajutorul raspunsului imun - un proces complex care antreneaza un numar mare de limfocite (T si B), alaturi de celule NK (natural killer), care au rolul de a respinge si de a distruge celulele infectate de agenti patogeni.

Sistemul imunitar actioneaza pentru protectia noastra pe planuri diferite: la nivelul pielii (epidermic), respirator, limfatic, circulator, digestiv si celular. Cand toate aceste sisteme sunt sanatoase si functioneaza in armonie, apararea organismului este realizata intr-un mod eficient.

Citeste si Imunitatea copiilor - un mecanism complex care poate fi ajutat sa functioneze corect

Imunitatea dupa sezonul rece

Cum recunoastem un sistem imunitar slabit? In cazul adultilor, acestia trec de obicei printr-o perioada de slabiciune in care se imbolnavesc des, din cauza incapacitatii sistemului imunitar de a proteja organismul. In special la tranzitiile dintre anotimpuri, toamna spre iarna si iarna spre primavara, organismul este mai sensibil la aceste schimbari de temperatura si este expus virozelor sau infectiilor.

La slabirea imunitatii contribuie circulatia germenilor, frigul, umiditatea, alimentatia saraca in vitamine si minerale (organismul iese slabit dupa iarna, cand nu avem la dispozitie o abundenta de fructe si legume proaspete). Asadar, rata de imbolnavire este mai mare din cauza conditiilor climatice si a tranzitiei organismului de la o clima calda la una rece si invers.

Rolul echilibrarii imunitatii organismului

Intalnim germeni si bacterii peste tot: in aer, sol, pe animale si plante, pe suprafete sau in apa si pe corpul nostru. Unele dintre ele sunt rezistente la temperaturi ridicate, altele se pot multiplica rapid in cateva ore, iar sistemul nostru imunitar este scutul care ne protejeaza de acestea.

Organismele care ne pot influenta starea de sanatate se impart in patru categorii: virusuri, fungi, bacterii si paraziti1. Fiecare dintre acestia are metoda sa de a invada si infecta corpul-gazda. Cu ajutorul studiilor in domeniu si al analizei sistemului imunitar, oamenii de stiinta au descoperit care sunt vulnerabilitatile sistemului imunitar si cum il putem ajuta sa functioneze la nivel normal pentru a se apara de posibile infectii.

Metode de sustinere a imunitatii

Un stil de viata sanatos, suplimentarea dietei in perioadele recomandate din an (cand se face tranzitia intre anotimpuri), odihna suficienta si evitarea factorilor de poluare sustin un sistem imunitar sanatos, care protejeaza si lupta eficient cu agentii patogeni.

Pe langa metodele care tin de un ritm de viata sanatos, cresterea imunitatii in fata anumitor infectii virale se poate face si cu ajutorul vaccinarii, care ofera imunitate specifica (doar pentru bolile pentru care se face vaccinul). Astfel, prin intermediul vaccinului se introduce in corp un agent patogen inactiv si inofensiv pentru organism, iar corpul produce anticorpi specializati sa-l distruga, iar daca il intalneste si in forma sa activa, organismul va avea anticorpi pregatiti. Totusi, in cazul in care boala va aparea, manifestarile ei vor fi mai reduse.

Insa, vaccinurile contin doar anumite tulpini ale unui agent patogen. De exemplu, un anumit vaccin poate contine doar anumite tulpini (pe cele mai comune) ale virusului si nu elimina complet riscul de a face boala. Asa se explica de ce o multime de persoane fac gripa, desi s-au vaccinat antigripal.

Mai jos, iti prezentam metode eficiente de sustinere a imunitatii sau de recuperare a unui sistem imunitar slabit dupa anotimpul rece.

Sustinerea imunitatii prin alimentatie

Hrana echilibrata, bogata in nutrienti, cu cat mai putine grasimi si zaharuri, contribuie la mentinerea unui organism sanatos. Atat grasimile, cat si zaharurile incetinesc forta de raspuns a organismului in lupta cu agentii patogeni.

  • Alimentele bogate in vitamine si minerale sustin sistemul imunitar - de exemplu, galbenusu. Acesta contine seleniu, mineral care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
  • Cerealele integrale constituie o sursa de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic si, prin aportul vitaminelor si mineralelor pe care le contin, contribuie la mentinerea unui echilibru nutritional si prin urmare, la un status imunitar normal.
  • La fel de utile imunitatii sunt si produsele lactate naturale, cu un continut bogat de bacterii benefice In cazul sistemului digestiv, apararea este asigurata de aceste „bacterii prietenoase” (probiotice) care asigura echilibrul florei microbiene intestinale, actionand in principal la nivelul intestinului subtire.
  • Fructooligozaharidele (FOS) sunt fibre solubile, implicate in procesele de descompunere si de asimilare rapida a alimentelor. Fibrele solubile actioneaza ca suport pentru bacteriile benefice, efectele lor fiind vizibile pana la nivelul intestinului gros.
  • Semintele contin si ele nutrienti utili imunitatii deoarece sunt bogate in uleiuri care fac parte din categoria grasimilor sanatoase, care dau energie organismuliui, fara sa-l incarce cu colesterol, reducand riscul imbolnavirii inimii si arterelor. De asemenea, acestea contribuie la mentinerea sanatatii pielii si mucoaselor, primele bariere impotriva invaziilor microbiene. Alte alimente care sprijina mentinerea imunitatii sunt: ciupercile, stridiile, germenii de grau, socul negru, fructul de acai, grepfrutul, migdalele, pepenele rosu, spanacul. Si condimentele sunt recomandate, datorita uleiurilor volatile: cimbru, busuioc, eucalipt, fenicul, menta, rozmarin si ghimbir.
  • Legumele si fructele sustin imunitatea: vitaminele, antioxidantii, mineralele si proteinele din alimente asigura, in mod indirect, sustinerea imunitara, deoarece ofera organismului “echipamentul” nutritional potrivit.
  • De aceea, mai ales in perioadele in care organismul este suprasolicitat de schimbarile de temperatura sau este predispus la infectii, este bine sa ne hranim cat mai sanatos. De exemplu, lipsa proteinelor, a zincului, a vitaminelor C si E si a vitaminelor din grupul B fragilizeaza sistemul imunitar. Asadar, un aport corect de nutrienti obtinuti din legume, fructe si din alimente neprocesate industrial sunt in masura sa sustina sistemul imunitar.

Studiile au aratat ca, in perioadele in care ne confruntam cu infectii, nivelul de vitamina C din corp scade dramatic. Practic, vitamina C se consuma in lupta cu boala. Motivul? Are proprietati antioxidante si antiinfectioase, iar corpul foloseste acidul ascorbic pentru a se proteja. Sursele clasice de vitamina C sunt fructele si legumele proaspete care, consumate in fiecare zi, asigura o parte din succesul in lupta antiinfectioasa. Bogate in vitamina C sunt, de exemplu, macesele, care contin si licopen, un compus care, la randul acestuia, previne oxidarea celulelor.

Sustinerea imunitatii cu ajutorul suplimentelor alimentare

ce este sistemul imunitar

Suplimentele alimentare pot completa dieta normala, ca surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, sustinand astfel organismul.

Gasirea solutiilor naturale de echilibrare a raspunsului imunitar a reprezentat, in ultima perioada, obiectul de studiu al tot mai multor cercetari. Printre cele mai studiate si documentate ingrediente se numara zincul, frunzele de maslin, arabinogalactanul, argintul coloidal si extractul de sunatoare.

  • Zincul

Este un microelement esential pentru dezvoltare si crestere armonioasa. Corpul uman contine 2-4 grame de zinc, dar concentratia acestuia in plasma este de 12-16 µmol/L. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca zincul contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la procesul de diferentiere si diviziune celulara.

Numeroase studii, atat in vivo, cat si in vitro, au pus in evidenta efectele zincului si ale concentratiei acestuia asupra celulelor sistemului imunitar. Lipsa de zinc in organism determina scaderea functiilor celulelor imunitare, inregistrandu-se o alterare a activitatii monocitelor si reducerea fagocitozei neutrofilelor.

Suplimentarea cu zinc sustine cresterea numarului limfocitelor T si a celulelor NK si a productiei de IL-2 si sIL-2R. In plus, numarul celulelor T CD4+ si al limfocitelor T citotoxice creste considerabil dupa suplimentarea cu zinc, astfel imbunatatindu-se raspunsul imun mediat celular.

  • Arabinogalactanul

Este extras din scoarta copacilor Larch (Larix spp.) si si-a demonstrat proprietatiile imunostimulatoare prin numeroase studii, atat in vivo, cat si in vitro. Unul dintre cele mai relevante studii este cel publicat in 2010, realizat pe un esantion de 45 de adulti sanatosi care nu au fost vaccinati contra bacteriei Streptococcus pneumoniae. Voluntarilor li s-au administrat 4,5 grame de arabinogalactan timp de 72 de zile. Dupa 30 de zile de la prima administrare, subiectilor li s-a inoculat un vaccin antipneumococcic cu 23 de valente.

Raspunsul imun specific a fost evaluat prin masurarea nivelului IgG (subtipurile 4, 6B, 9V,14, 18C, 19F si 23F) si IgA salivar, in zilele 31, 51 si 72 postinoculare. Raspunsul imun nespecific a fost determinat prin numarul de leucocite, citokine inflamatorii si sistemul complement. Concluzia a fost ca extractul de arabinogalactan a evidentiat cresterea nivelului de IgG, determinand intensificarea raspunsului imun specific comparativ cu efectul placebo.

  • Extractul din frunza de maslin si extractul de sunatoare

Sunt plante cu proprietati antiinfectioase si antiinflamatoare. Extractul de sunatoare actioneaza cu predilectie asupra bacteriilor gram-pozitive si a virusurilor ce prezinta anvelopa. Principala componenta antibacteriana este hiperforina (Bystrov et al. 1975). Studiile arata ca hiperforina perturba procesele metabolice esentiale pentru dezvoltarea si supravietuirea bacteriilor (Bystrov et al. 1975).

Stafilococcul auriu rezistent la meticilina si cel rezistent la penicilina sunt speciile cele mai susceptibile la hiperforina. Inca din 1988, activitatea virucida a hipericinei contra diferitelor clase de virusuri se afla in atentia cercetatorilor (Diwu 1995). Hipericina s-a dovedit a fi mai eficienta contra virusurilor ce prezinta anvelopa (Diwu 1995; Carpenter and Kraus 1991; Hudson, Harris, and Towers 1993; Hudson, Graham, and Towers 1994), inactivand virusurile in diferite momente ale ciclului biologic al acestora (Lenard, Rabson, and Vanderoef 1993). Conform Degar et al. (1992), hipericina interfera cu procesele de adeziune, replicare si asamblare a particulei virale.

Datorita efectului puternic antimicrobian, extractul din frunza de maslin este folosit pe scara larga pentru echilibrarea sistemului imunitar, scaderea virulentei, tratamentul sarcomului Kaposi, infectiile cu Herpes simplex si reducerea efectelor secundare ale tratamentelor cu antiretrovirale. Cazurile studiate arata cresteri ale CD4, CD8 si ale numarului de leucocite (Lee-Huang et al. 2004). Studii in vitro demonstreaza eficienta extractului din frunza de maslin asupra unei plaje largi de microorganisme, incluzand Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Corynebacterium sp., Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium si Candida albicans (Elliott et al. 1969).

  • Argintul coloidal, un ingredient-cheie cu proprietati antiinfectioase

Argintul coloidal reprezinta un agent antiinfectios cu spectru larg de actiune, ce atenueaza simptomatologia si reduce timpul de recuperare dupa un episod infectios. Argintul coloidal are afinitate pentru gruparile ce contin sulf si fosfor, fiind astfel capabil sa se lege si sa perturbe structura enzimelor vitale pentru procesele celulare. In cazul celulelor infectate cu particule virale, s-a evidentiat si capacitatea de a interfera cu materialul genetic viral, nepermitand multiplicarea.

Pentru ca imunitatea ta sa fie puternica, ai nevoie de o formula complexa, care sa includa vitamine, minerale, extracte din plante, ciuperci medicinale, bacterii benefice si fibre solubile.

Sustinerea imunitatii prin odihna

Sustinerea imunitatii prin odihna

Un somn odihnitor de opt ore pe noapte iti ajuta organismul sa faca fata mai bine provocarilor din mediu2. In plus, cercetarile au descoperit ca persoanele care dorm putin au o imunitate scazuta. In timpul somnului, multe dintre procesele organismului se refac, de aceea, privarea de somn poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii. Asadar, opt ore de somn in fiecare noapte iti cresc sansele de castig in fata agentilor patogeni.

In egala masura, stresul este un factor nociv pentru intreg organismul si scade la randul sau rezistenta la infectii. Se intampla acest lucru deoarece creste secretia de cortizol, hormonul de stres care pe termen lung scade imunitatea, conduce la inflamatii si la persistenta acestora in organism.

Pe fondul acestor modificari se pot declansa, practic, orice manifestari de ordin cardiovascular sau degenerativ.

Pentru relaxare poti realiza exercitii fizice, dar si hobby-urile sau plimbarile lungi in aer liber, care oxigeneaza organismul, pot sustine imunitatea.

Sustinerea imunitatii prin activitate fizica

Sustinerea imunitatii prin activitate fizica

Mentinerea unui stil de viata activ, care include un program de miscare de trei ori pe saptamana (fie ca este vorba de alergat usor, mers pe bicicleta sau gimnastica), te va tine intr-o forma fizica buna si iti va sustine sistemul imunitar3.

De asemenea sportul ajuta la prevenirea bolilor cronice sau inflamatorii, echilibreaza hormonii de stres si accelereaza circulatia sangelui, care ajuta in lupta organismului impotriva virozelor obisnuite.

Hrana, un program de odihna suficient, suplimentarea dietei cu ajutorul vitaminelor esentiale si evitarea stresului pot sustine imunitatea in a sa raspunde eficient in lupta cu agentii patogeni pe care ii intalnim in mediu.

Bibliografie:

1. https://www.dana.org/Publications/ReportDetails.aspx?id=44163
2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/414701
3. https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold-flu-secrets#6

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    58,00 lei
  • Pret obisnuit
    51,00 lei
  • Pret obisnuit
    127,00 lei
  • 118 ml (gust de p...
    Pret obisnuit
    65,00 lei
  • Pret obisnuit
    219,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare