- Radiatiile UV si importanta unei protectii optime - cum apar arsurile solare
- Stiinta celulelor stem din fructe si plante
- Vitamina A utila in diabetul zaharat
Vitamina E - beneficii, doza recomandata si rolul acesteia pentru sanatate
Vitamina E, denumita popular si vitamina fertilitatii, datorita rolului important pe care il joaca in functia reproductiva a organismului, are un puternic efect antioxidant, sprijina sistemul imunitar si are grija de sanatatea epidermei, fiind folosita in productia de dermatocosmetice si suplimente anti-aging.
Cuprins:
1. Ce este vitamina E
- Formele vitaminei E. Cand a fost descoperita vitamina E
- Rolul si beneficiile vitaminei E pentru sanatate
- Semnele si riscurile unui deficit de vitamina E
- Efectele adeverse ale supradozei de vitamina E
- Care este doza recomandata de vitamina E
- Cat timp se ia vitamina E
- Vitamina E – Vitamina fertilitatii
- Importanta vitaminei E pentru copii
-
Frumusetea pielii. Capsule Vitamina E pentru ten
2. Surse de Vitamina E
- Top 10 alimente bogate in Vitamina E
- Cum se pregatesc alimentele pentru un aport cat mai mare de vitamina E
- Suplimente naturale cu Vitamina E naturala (Tocoferol)
CE ESTE VITAMINA E
Vitamina E este o vitamina liposolubila, pe care organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. Tocmai de aceea, oamenii necesita un aport alimentar regulat de vitamina E. Aceasta se asimileaza natural, prin consumul de legume, uleiuri vegetale, fructe cu coaja lemnoasa, galbenus de ou si ficat, printre altele. Aportul de vitamina E poate fi completat cu ajutorul suplimentelor alimentare. De asemenea, se gaseste si in multe produse dermatocosmetice.
FORMELE VITAMINEI E. CAND A FOST DESCOPERITA VITAMINA E
Vitamina E exista sub opt forme diferite: alfa-, beta-, gamma- si delta-tocoferol si alfa-, beta-, gamma- si delta-tocotrienol. Dintre toate acestea, alpha-tocoferolul are rolul cel mai activ in organismul uman, scrie Mayo Clinic, fiind implicat mai ales in buna functionare a sistemului nervos, dar avand si un efect benefic asupra muschilor, a sistemului imunitar, a ochilor si la nivelul dermului.
Vitamina E a fost descoperita in anul 1922, de Herbert McLean Evans - anatomist si embriolog - si Katherine Scott Bishop - anatomist. In anul 1935, biochimista si nutritionista Gladys Anderson Emerson a reusit sa izoleze pentru prima data aceasta vitamina, la Universitatea Berkeley din California. Chimistul german Erhard Fernholz a fost insa cel care, in 1938, i-a elucidat structura chimica, pentru ca, la cateva luni dupa, chimistul elvetian Paul Karrer sa o sintetizeze, alaturi de echipa lui, pentru prima data.
ROLUL SI BENEFICIILE VITAMINEI E PENTRU SANATATE
Vitamina E are un puternic efect antioxidant si contribuie astfel la protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi - produsi de factori de mediu precum poluarea, fumatul, pesticidele, radiatiile etc. Prin acest efect antioxidant, vitamina E incetineste imbatranirea celulara. Tocmai de aceea este folosita in prepararea a numeroase produse dermatocosmetice, dar si in suplimentele anti-aging.
Vitamina E joaca un important rol si in corecta functionare a sistemului imunitar, sporindu-i acestuia eficienta in fata virusurilor sau bacteriilor. De asemenea, vitamina E are un efect vasodilatator, contribuind astfel la mentinerea sanatatii vaselor de sange. Datorita acestui efect, va lupta impotriva formarii cheagurilor de sange, protejandu-te astfel de boli coronariene.
Tot vitamina E ajuta si celulele sa comunice intre ele. Astfel, sprijina indeplinirea a numeroase procese vitale, principalele ei functii fiind:
- Puternic antioxidant;
- Contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
- Contribuie la mentinerea sanatatii ochilor;
- Protejeaza ficatul;
- Asigura metabolismul zaharurilor;
- Ajuta la cicatrizarea ranilor;
- Sprijina sistemul imunitar;
- Sprijina formarea de noi tesuturi;
- Asigura metabolismul aminoacizilor;
- Asigura metabolismul acizilor grasi;
- Contribuie la vindecarea arsurilor.
Cu toate acestea, Mayo Clinic ne atentioneaza: oamenii de stiinta au efectuat numeroase studii si teste, atat pe animale, cat si pe oameni, incercand sa determine eficienta vitaminei E in prevenirea sau tratarea diverselor boli - respiratorii, cardiovasculare, dermatologice, cancer, infertilitate, probleme ale aparatului digestiv, hepatite, boli mintale si lista poate continua. Cel putin pana in prezent, nu exista dovezi clare ca vitamina E ar fi eficienta in tratarea unor afectiuni, altele decat carenta de vitamina E.
SEMNELE SI RISCURILE UNUI DEFICIT DE VITAMINA E
Deficitul de vitamina E este foarte rar intalnit in cazul persoanelor sanatoase. Astfel, carenta de vitamina E este asociata de cele mai multe ori cu boli in care grasimile nu sunt digerate sau absorbite corespunzator de organism. Amintim aici boala Crohn (colon inflamat), fibroza chistica sau unele afectiuni genetice.
Semnele si riscurile deficientei de vitamina E includ, potrivit medscape.com:
- Arterioscleroza - afectiune caracterizata de formarea de depozite de calciu pe peretii vaselor de sange sau in tesuturile moi. Poate duce chiar la blocarea completa a arterelor;
- Sistem nervos si muscular afectate;
- Sensibilitate la nivelul mainilor si picioarelor- poate duce la lipsa controlului asupra propriilor miscari;
- O slabiciune la nivelul muschilor;
- Probleme de vedere;
- Poate duce si la o forma de anemie;
- Vindecarea lenta a ranilor;
Pete brune care apar pe piele, in cazul persoanelor in varsta - sunt cauzate de acumularea toxinelor care rezulta in urma oxidarii acizilor grasi;
Sunt cercetatori care au asociat carenta de vitamina E cu unele tipuri de cancer, insa aceste teorii nu au fost demonstrate pe deplin niciodata;
Persoanele care sufera de carente de vitamina E pe termen lung, risca:
- Probleme ale ficatului;
- Probleme ale rinichilor;
- Orbire;
- Aritmii;
- Dementa.
EFECTELE ADVERSE ALE SUPRADOZEI DE VITAMINA E
Supradoza de vitamina E sau hipervitaminoza E prin intermediul alimentatiei prezinta un risc foarte scazut. Chiar si la ingerarea unor cantitati mari de alimente bogate in vitamina E, nu exista riscul unei toxicitati.
Pe de alta parte, un consum prea mare de vitamina E din suplimente alimentare poate genera probleme de coagulare a sangelui sau poate impiedica procesul natural de cicatrizare a ranilor. In plus, poate provoca stari de greata si dureri de cap, iar in cazuri foarte grave, poate duce la sangerari la nivelul creierului.
In cazul femeilor insarcinate, un nivel ridicat al vitaminei E in sange a fost asociat si cu un risc crescut de a naste copii cu malformatii cardiace.
Medicii de la Mayo Clinic ne avertizeaza asupra posibilelor reactii adverse la vitamina E. De exemplu, in cazul persoanelor alergice, vitamina E aplicata direct pe piele poate duce la iritatii si prurit (mancarime).
Enumeram printre posibilele efectele adverse ale vitaminei E:
- Vederea incetosata:
- Schimbari ale nivelului de colesterol;
- Schimbari ale rezistentei in fata insulinei;
- Diaree;
- Stari de ameteala si lesin;
- Simptome asemanatoare gripei;
- Dureri de cap;
- Afectiuni cardiace;
- Tensiune crescuta in cazul femeilor insarcinate;
- Riscuri de atac cerebral;
- Risc de tuberculoza;
- Disfunctii renale;
- Stari de greata;
- Agravarea infectiilor in cazul bebelusilor nascuti prematur;
- Disfunctii sexuale;
- Dureri de stomac;
- Letargie etc.
Tocmai de aceea este foarte important, si tinem sa mentionam: orice medicament sau supliment alimentar trebuie luat doar la recomandarea medicului. Automedicatia ar trebui evitata in orice situatie.
CARE ESTE DOZA RECOMANDATA DE VITAMINA E
Potrivit Mayo Clinic, cei mai multi dintre oameni isi iau doza recomandata de vitamina E direct din alimentatie. Totusi, persoanele care tin diete sarace in grasimi sau cei care sufera de tulburari intestinale pot avea nevoie de suplimente.
Doza zilnica recomandata de vitamina E este:
- Pentru persoanele care au depasit varsta de 14 ani - 15 miligrame;
- Pentru femeile insarcinate de orice varsta - 15 miligrame;
- Pentru femeie care alapteaza, de orice varsta - 19 miligrame.
Chiar daca depasesc aceste valori, doza zilnica ingerata de adulti, femei insarcinate si femei care alapteaza nu trebuie sa depaseasca 1.000 de miligrame, arata studiile.
CAT TIMP SE IA VITAMINA E
Cei mai multi oameni pot obtine suficientă vitamina E din dieta. Vitamina E este solubila in grasimi, ceea ce inseamnă ca organismul nostru poate stoca vitamina E in ficat pentru a compensa viitoarele deficiente de vitamina E. Persoanele care pot intampina dificultati in a obtine suficienta vitamina E sunt cele care urmeaza diete foarte sarace in grăsimi sau au afectiuni care ingreuneaza absorbția grasimilor. Raspunsul la intrebarea cat timp se ia vitamina E sub forma de suplimente este acela ca doar un medic poate sa stabileasca perioada in care trebuie administrata.
VITAMINA E – VITAMINA FERTILITATII
In lipsa vitaminei E, functia reproductiva a organismului are de suferit. Un studiu efectuat in 1922 a scos la iveala faptul ca soarecii de laborator din a caror dieta lipseste vitamina E devin infertili. Odata ce oamenii de stiinta le administreaza ulei din germeni de grau - foarte bogat in vitamina E - functia reproductiva este restaurata.
Studiile efectuate mai recent au aratat ca vitamina E este esentiala in protejarea si imbunatatirea sanatatii celulelor. Organismul nostru este construit din trilioane de celule - includem aici si organele reproductive, ovulele si spermatozoizii.
Vitamina E este recomandata pentru barbatii care se confrunta cu probleme de fertilitate. Oamenii de stiinta au observat carente ale acestei vitamine in organismul barbatilor care au aceasta problema. Se pare ca vitamina E imbunatateste calitatea spermei si reduce riscul unor malformatii congenitale si de avort spontan. 10% dintre barbatii care au luat suplimente de vitamina E cel putin cateva luni la rand au experimentat o crestere a fertilitatii.
Majoritatea studiilor despre fertilitate si vitamina E au fost efectuate pe barbati, insa asta nu inseamna ca aceasta vitamina nu prezinta beneficii si pentru femei. Poate creste cantitatea de mucus cervical, ajutand spermatozoizii sa traiasca mai multe zile. Tot vitamina E poate imbunatati sanatatea ovulelor.
IMPORTANTA VITAMINEI E PENTRU COPII
Vitamina E joaca un rol important si in dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, potrivit babycenter.com, ajutand in acest fel organismul sa lupte impotriva germenilor. De asemenea, are grija de circulatie si contribuie la corecta functionare a multor procese ale organismului, ajutand celulele sa comunice intre ele.
Cei mai multi dintre copii nu isi iau suficienta vitamina E din dieta, insa o deficienta atat de severa incat sa duca la probleme de sanatate este rar intalnita. Copilul tau nu trebuie sa primeasca in fiecare zi doza recomandata de vitamina E, insa asigura-te ca media pe zile se apropie de valorile specificate de medici.
Dozele recomandate pentru copii de The Food and Nutrition Board (n.r. Comisie de Alimente si Nutritie) al Health and Medicine Division (n.r. Diviziei de Sanatate si Medicina) din cadrul National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (n.r. Academiilor Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina) sunt, potrivit MedLinePlus:
De la 0 la 6 luni - 4 miligrame zilnic;
De la 7 la 12 luni - 5 miligrame zilnic;
De la 1 la 3 ani - 6 miligrame zilnic;
De la 4 la 8 ani - 7 miligrame zilnic;
De la 9 la 13 ani - 11 miligrame zilnic.
FRUMUSETEA PIELII. CAPSULE VITAMINA E PENTRU TEN
Vitamina E poate sa hidrateze pielea si sa sprijine sistemul de aparate a epidermei impotriva razelor de tip UV si a radicalilor liberi. Tocmai de aceea, o vei gasi in lotiuni si creme pentru plaja sau in produse de ingrijire a pielii dupa expunerea la soare, dar si in capsule vitamina e pentru ten. In plus, cele mai bune creme antirid contin cel putin 1% vitamina E.
Aplicata inainte si dupa expunerea la soare, vitamina E uleioasa va potenta efectul cremelor cu protectie UV, arata studiile.
SURSE DE VITAMINA E
Vitamina E poate fi gasita in natura, intr-o varietate de cereale, nuci sau legume, dar este disponibila si in farmacii sau magazine bio, sub forma unor suplimente naturale sau de sinteza.
TOP 10 ALIMENTE BOGATE IN VITAMINA E
Cea mai bogata sursa de vitamina E sunt germenii de grau. Insa vitamina E se gaseste intr-o varietate de alte alimente. Iata mai jos top 10 alimente bogate in vitamina E:
- Germeni de grau
- Seminte de floarea soarelui;
- Migdale;
- Ulei de alune
- Ulei de floarea soarelui
- Ulei de migdale
- Alune de padure
- Muguri de pin
- Carne de gasca
- Arahide.
- De asemenea, vitamine E se mai gasesc in
- Ficat;
- Oua;
- Nuci;
- Margarina din ulei de porumb;
- Maioneza;
- Uleiuri vegetale presate la rece ca: ulei de masline, ulei de porumb, ulei de sofranel, ulei din seminte de soia, ulei din seminte de bumbac etc.;
- Legumele cu frunze de culoare verde inchis precum spanacul sau varza kale;
- Cereale;
- Sfecla de zahar;
- Mustar;
- Struguri;
- Cartofi dulci;
- Avocado;
- Sparanghel.
CUM SE PREGATESC ALIMENTELE PENTRU UN APORT CAT MAI MARE DE VITAMINA E
Vitaminele A, E si D sunt solubile in grasimi, asa ca, daca iti doresti o dieta bogata in vitamina E, ar trebui sa gatesti cu cat mai putin ulei. Dintre metodele de pregatire a alimentelor pentru consum, fiertul este cel mai putin daunator. Fereste-te in schimb de prajeli, desi vitaminele A, D, E sau K rezista bine in timpul gatitului.
SUPLIMENTE NATURALE CU VITAMINA E NATURALA (TOCOFEROL)
Vitamine E se poate gasi in magazine in forme naturale sau sintetice. Medicii recomanda de obicei vitamina E naturala - d-alfa-tocoferol. Unii dintre acestia prefera insa sa prescrie un mix de tocoferol natural cu tocoferol de sinteza - dl-alfa-tocoferol.
Vitamina E este disponibila in lotiuni, tablete, capsule si uleiuri.
Vitamina E este importanta pentru corecta functionare a organismului, in general, si a sistemului de reproducere in particular. O carenta de vitamina E, desi rar intalnita, poate duce la afectiuni grave. Tocmai de aceea, este necesara in orice situatie o alimentatie corecta si echilibrata.
Sursa foto: Shutterstock.com, Freepik
Produse recomandate
-
Vitamin E 400UI
50 capsule moi- Pret obisnuit
- 82,00 lei