- Piele uscata sau crapata - de ce apare, solutii naturiste si sfaturi pentru preventie
- Anghinarea: proprietati si beneficii pentru un stil de viata echilibrat
- Sforaitul cronic: cauze, tipuri, factori de risc si metode de combatere
Tot ce trebuie sa stii despre intoleranta la lactoza. Cauze, manifestari si remedii utile
Intoleranta la lactoza reprezinta una dinte cele mai intalnite forme de deficit enzimatic de la nivel intestinal si poate aparea la toate categoriile de varsta. O persoana diagnosticata intoleranta la lactoza prezinta dificultati in a digera lactoza si se poate confrunta cu manifestari gastrointestinale ori de cate ori consuma lapte sau derivati ai acestuia.
Intoleranta la lactoza nu trebuie confundata cu alergia la proteinele din laptele de vaca In timp ce in cazul intolerantei, corpul nu poate digera lactoza, o persoana cu alergie la laptele de vaca va putea procesa cu succes toate substantele din lapte, insa sistemul imunitar va produce o reactie alergica la unul din compusii laptelui.
In cele ce urmeaza iti vom explica de ce apare intoleranta la lactoza, cum se diagnosticheaza aceasta afectiune si cum se poate remedia.
- Din ce cauza apare intoleranta la lactoza
- Cat de frecventa este intoleranta la lactoza
- Principalele manifestari ale intolerantei la lactoza
- Tipuri de intoleranta la lactoza
- Metode de diagnostic a intolerantei la lactoza
- Remedii folosite in caz de intoleranta la lactoza
- Care este rolul enzimelor in organism
Din ce cauza apare intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza apare ca urmare a deficitului de lactaza, enzima care produce hidroliza lactozei din lapte la nivelul celulelor epiteliale ale intestinului subtire, iar lactoza nu este digerata corespunzator.
In mod normal, deficitul acestei enzime poate surveni ca urmare a unei leziuni a mucoasei intestinale, dar si din cauza existentei unor mutatii la nivelul genei ce controleaza sinteza lactazei, iar o persoana care consuma lapte sau produse lactate poate experimenta semnele acestei manifestari in 30-120 de minute. De mentionat este faptul ca deficitul de lactaza nu este intotdeauna cauza intolerantei la lactoza1.
Citeste si: Ce este enterocolita si cum se manifesta
Cat de frecventa este intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza poate viza pe oricine, la orice varsta, insa procentul persoanelor care se confrunta cu aceasta manifestare difera foarte mult, in functie de anumite aspecte sociale sau geografice.
Astfel, in anumite zone din estul Asiei, peste 90% dintre locuitori prezinta intoleranta la lactoza, iar in Africa, procentul persoanelor cu aceasta manifestare depaseste 65%.
Din punctul de vedere al criteriului etnic, 65-75% din persoanele afro-americane, 80-95% din randul nativilor americani si 7-20% din randul populatiei albe europene si americane experimenteaza intoleranta la lactate. Cele mai putine persoane care se confrunta cu aceasta manifestare se regasesc in nordul Europei2.
Principalele manifestari ale intolerantei la lactoza
De cele mai multe ori, manifestarile acestei afectiuni apar in aproximativ 30-120 de minute de la consumul de produse lactate sau alimente care contin lapte si pot include:
- Dureri si crampe abdominale (la nivelul zonei periombilicale);
- Balonare;
- Flatulenta;
- Varsaturi;
- Greata;
- Diaree;
- Distensie abdominala3
In majoritatea cazurilor, manifestarile intolerantei la lactoza pot fi usoare, insa gradul lor de severitate depinde foarte mult de cantitatea de lactoza consumata de persoana in cauza, dar si de fiecare individ in parte. Trebuie precizat faptul ca manifestarile de mai sus pot aparea si in alte situatii, precum sindromul intestinului iritabil, care are efect asupra aparatului digestiv sau intoleranta la proteinele din lapte, care este o reactie alergica la proteinele continute de laptele de vaca.
De asemenea, severitatea manifestarilor difera foarte mult in functie de cantitatea de grasimi ingerate odata cu lactatele, de distensia (cresterea in volum) intestinului, de adaptarea florei intestinale si de tranzitul intestinal.
Citeste si: Gastrita: cauze, simptome si tratament
Tipuri de intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza poate fi de ordin primar (legata de reducerea progresiva a activitatii lactazei din enterocite - celule ale mucoasei intestinale), de ordin secundar (aparuta in urma unei manifestari acute) si, in rare cazuri, congenitala4.
Intoleranta primara
Aceasta forma a intolerantei apare odata cu reducerea progresiva a activitatii lactazei din celulele mucoasei intestinale. In mod normal, intoleranta se manifesta pentru prima data la varsta de 5 ani, insa exista foarte multe situatii in care apare mai tarziu si de aceea, o persoana poate experimenta aceasta manifestare la orice varsta5.
Intoleranta secundara
Aceasta forma de intoleranta poate surveni ca urmare a gastroenteritei, a bolii Crohn sau a bolii celiace. In situatia de fata, intoleranta este temporara, iar nivelul de lactaza se va regla, dupa ce epiteliul (tesutul) intestinal se va regenera.
Intoleranta congenitala
Aceasta este o manifestare foarte rara care se transmite ereditar si care se caracterizeaza prin incapacitatea organismului de a sintetiza lactaza.
Modalitatile de diagnosticare a intolerantei la lactoza
Pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului de intoleranta la lactoza, medicul poate dispune efectuarea unuia dintre urmatoarele teste:
Testul de toleranta la lactoza
In cadrul acestui test, persoana suspecta de intoleranta la lactoza va ingera o anumita doza de lactoza, iar medicul va monitoriza nivelul glicemiei dupa ingestia lactozei. Daca valorile cresc, persoana supusa diagnosticului are o cantitate suficienta de lactaza in organism. In cazul unui pacient care se confrunta cu intoleranta la lactoza, valorile nu vor creste, deoarece lactoza nu poate fi absorbita si va fi eliminata in colon6.
Testul genetic pentru intoleranta la lactoza
Acest test este folosit, de regula, pentru a face diferentierea intre intoleranta la lactoza primara si cea secundara, fiind potrivit pentru persoane de orice varsta. Avantajul principal al acestuia este ca nu presupune administrarea de lactoza, nu necesita un anumit moment al recoltarii si nu este influentat de boli asociate. Mai mult, prin determinarea genotipului, se poate stabili si predispozitia genetica a pacientului pentru intoleranta la lactoza.
Genotip - 13910 C/C (hemozigot) - semnaleaza o predispozitie genetica la intoleranta la lactoza;
Genotip - 13910 T/C (heterozigot) - se asociaza destul de rar cu intoleranta primara, iar manifestarile asociate sunt, de regula, usoare;
Genotip - 13919 T/T (homozigot) - indica faptul ca pacientul nu se confrunta cu o predispozitie genetica pentru intoleranta la lactoza.
Testul respirator
Pot fi supusi acestui test adultii si adolescentii. In cadrul verificarii, se va estima cantitatea de hidrogen din aerul expirat, dupa ingerarea unei bauturi bogate in lactoza. In cazul in care sunt inregistrate cantitati mari de hidrogen, persoana supusa testului se confrunta cu intoleranta la lactoza.
Pentru acuratete, medicul va calcula cantitatea de lactoza pe care persoana supusa testului o va ingera, in functie de varsta si de greutatea acesteia.
Testul aciditatii scaunului
Lactoza nedigerata creeaza acid lactic, dar si alti acizi grasi, care pot fi detectati intr-o proba de scaun. In cazul in care pH-ul scaunului este mai mic de 5.5, testul este pozitiv, iar pacientul se confrunta cu intoleranta la lactoza.
Biopsia de mucoasa intestinala
Acesta este un test care se efectueaza doar in cazuri extreme si care necesita sedarea pacientului. Proba se obtine prin introducerea unei capsule pe cale orala sau pe caile nazale, care va ajunge pana in intestine. In momentul in care capsula conectata la un tub subtire ajunge in intestin, medicul va extrage, cu o seringa conectata la celalalt capat al tubului, o mostra din mucoasa intestinala.
Proba practica
Acest test reprezinta o modalitate economica si frecvent utilizata pentru depistarea intolerantei la lactoza. Este foarte simpla si presupune doar scoaterea din regimul pacientului a alimentelor care ar putea conduce la intoleranta, pentru a identifica factorul declansator.
Remedii folosite in caz de intoleranta la lactoza
Desi nu exista o metoda prin care sa se poata creste cantitatea de lactaza pe care o produce organismul, manifestarile intolerantei la lactoza pot fi tinute sub control prin administrarea de suplimente si cu ajutorul unor obiceiuri alimentare adaptate acestei situatii7.
Reducerea aportului de lactate - reprezinta o metoda eficienta de a evita aparitia manifestarilor asociate intolerantei la lactoza, intrucat lactatele sunt cele care favorizeaza aparitia acestora;
Administrarea de suplimente enzimatice - deficitul de enzime din organism ingreuneaza digestia si duce la o descompunere completa a alimentelor ingerate.. Astfel, un supliment enzimatic poate contribui la cresterea numarului enzimelor din corp si la imbunatatirea procesului de digestie.
Suplimentarea alimentatiei cu alti nutrienti bogati in proteine, calciu si vitamina D - persoanele care nu pot consuma produse lactate din cauza intolerantei nu isi vor putea lua necesarul proteic, cel de calciu si de vitamina D intr-un mod natural, iar pentru a ajunge la valorile recomandate, este necesara suplimentarea alimentatiei.
Citeste si: Vitamina D si sindromul metabolic
Ce cantitate de lactoza pot consuma persoanele care se confrunta cu intoleranta
In general, pacientii cu intoleranta pot consuma cantitati mici de lactoza (< 12g lactoza, ceea ce reprezinta un pahar de lapte) fara a experimenta manifestari serioase, mai ales daca sunt asociate cu o masa bogata sau daca lactoza se regaseste in produse lactate fermentate, precum branza maturata sau iaurt8.
In cazul iaurtului, toleranta este mai ridicata, datorita galactozidazei microbiene, care faciliteaza digestia lactozei in intestin.
Complicatii aparute la persoanele cu intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza poate genera anumite manifestari secundare care pot surveni din lipsa aportului de calciu si vitamina D, compusi care, in mod normal, sunt luati din produsele lactate.
In cazul in care intoleranta este una severa, iar pacientul nu poate consuma lactate, acesta va avea nevoie de anumite suplimente de calciu si vitamina D sau sa consume produse lactate special create pentru persoane cu aceasta afectiune.
Care este rolul enzimelor in organism
Enzimele din organism se pot imparti in doua categorii: enzime digestive si enzime metabolice. In functie de tipul lor, acestea sustin activitatile importante ale organismului, precum:
- Digestia alimentelor;
- Refacerea tesuturilor, a organelor si a celulelor;
- Producerea si conservarea energiei celulare;
Enzimele indeplinesc functia de catalizator si au rolul de a accelera mii de reactii biochimice produse in interiorul organismului, vitale pentru functionarea corecta a corpului nostru.
Fiecare enzima indeplineste un scop specific in organism si o functie pe care o alta n-ar putea-o indeplini. Astfel, prin structura sa chimica, o enzima poate initia doar reactia unei anumite substante din organism9.
Cu toate ca intoleranta la lactoza nu reprezinta o problema majora de sanatate, in cazul in care avem oricare din manifestarile mai sus mentionate, este necesar sa ne prezentam la medicul gastroenterolog pentru un consult. Astfel, vom beneficia de un diagnostic exact, de consiliere in privinta ajustarii dietei noastre zilnice sau chiar de tratament, daca situatia o cere.
Bibliografie:
1. Lactose Intolerance - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/
2. Lactose Intolerance - Frequency - https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance#statistics
3. Lactose Intolerance - Overview - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310267/
4.Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586575/
5.Lactose intolerance and gastrointestinal cow’s milk allergy in infants and children – common misconceptions revisited - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5726035/
6.Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401057/
7.What's the Treatment for Lactose Intolerance? - https://www.webmd.com/digestive-disorders/treatment-lactose-intolerance#1
8. Lactose: how much can you take? - https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/how-much-lactose#2
9.The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/
Sursa foto: Shutterstock
Produse recomandate
-
Lactase™ Enzymes
30 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 93,00 lei