📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Topinambur

Date generale

Topinamburul (Helianthus tuberosus) cunoscut si drept picioca, mar de pamant, morcov-porcesc, nap porcesc, pere iernatice, gulii, cartoful saracului sau Jerusalem artichoke (anghinarea de Ierusalim) este o planta din familia Astraceae (familie din care fac parte margareta si floarea-soarelui). Este o planta perena, cu inaltimea de pana la 3 m, perioada de inflorire specifica Europei Centrale si de Est fiind luna august. Principiile active se extrag din tuberculi, un tip de tulpina subterana (similar cartofului).

Mecanism de actiune

Extractul este o sursa importanta de potasiu, de vitamine din clasa B si de inulina. Datorita aportului de inulina, poate fi consumat si de persoanele diagnosticate cu diabet, fiind, in acelasi timp, un prebiotic eficient.

Directii

Refacerea florei intestinale: topinamburul contine o forma de polizaharide insolubile numite inulina. Aceasta trece nedegradata de stomac, dar este folosita de bacteriile probiotice ca hrana, sustinand refacerea si dezvoltarea florei benefice.

Mentinerea unei tensiuni arteriale optime: datorita continutului crescut de potasiu, produsele cu continut de topinambur sustin o tensiune arteriala optima, fiind recomandate si in cazul persoanelor hipertensive, dar si in cazul celor hipotensive (tensiune mica). Sustine ritmul cardiac sanatos si restabileste echilibrul mineralelor in corp.
Hipocolesterolemiant si hipoglicemiant: majoritatea produselor cu continut ridicat de fibre sustine reducerea nivelului de LDL (colesterol „rau”), favorizand eliminarea grasimilor din organism. Persoanele diabetice pot consuma produse ce contin inulina, aceasta trecand nemodificata de partea superioara a tractului digestiv, fara a influenta nivelul glicemiei. Consumul de topinambur a evidentiat un efect de mentinere a glicemiei in parametrii optimi si de scadere a rezistentei la insulina.

Preparate pe baza de Topinambur

Topinamburul poate fi achizitionat ca atare si consumat gatit sau crud, in salate, sau poate fi comercializat sub forma de capsule, tablete, pulbere. Poate fi folosit ca atare sau in combinatie cu alte substante active.

Curiozitate

Topinamburul este o planta originara din America de Nord si Centrala, fiind introdusa in Europa in anul 1612 si cultivata intensiv ca hrana pentru oameni si pentru animale. A fost numita topinambur din greseala sau dintr-o neintelegere, de catre francezi, numele provenind de la un trib amerindian din Brazilia.

Interactiuni si reactii adverse

Topinamburul are un profil de siguranta ridicat, nefiind inregistrate efecte adverse importante la administrarea pe termen lung.

Referinte:
1. Jerusalem artichoke nutrition facts, http://www.nutrition-and-you.com/
2. Jerusalem artichokes – Helianthus tuberosus, https://www.healthbenefitstimes.com
3. Properties and Benefits of Jerusalem Artichokes, http://www.natureword.com/
3. Jerusalem Artichokes: Health Benefits & Nutritional Properties, http://www.healwithfood.org/

Produse ce contin Topinambur

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    147,00 lei