Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba (supranumit arborele celor 40 de steme, arborele templier, piersica de argint, arborele-fosila) reprezinta una dintre cele mai vechi specii de plante medicinale cu rol in ameliorarea tulburarilor de circulatie si de memorie.
Ginkgo biloba este o specie de conifer cu ramuri scurte si frunze in forma de evantai, originara din Asia si folosita cu precadere in medicina traditionala chineza de peste 5000 de ani. Datorita rezistentei sale deosebite, capacitatii adaptogene ridicate si longevitatii, specia a reusit sa supravietuiasca inclusiv atacurilor nucleare. Astfel, interesul medical pentru proprietatile benefice a crescut, iar in ultimele decenii au fost publicate numeroase studii care atesta aceste beneficii.

Proprietati chimice:

Produsul vegetal intalnit in fitopreparate este reprezentat de Ginkgo biloba folium, adica frunzele uscate dupa recoltare de la specia ginkgo biloba. Din punct de vedere fitochimic, acesta este bogat in glicozide flavonoidice (ginkgoflavonoide), derivati terpenici (bilobalid), bioflavone, quercitina, proantocianide, antociani, steroli, derivati polilactonici (ginkgolide A, B, C si J) si acizi ginkgolidici.

Proprietati farmacologice:

Proprietatile farmacologice sunt date de glicozidele flavonoidice, acestea reprezentand componentele cu cea mai mare activitate si proprietati benefice exceptionale. Ginkgoflavonoidele actioneaza asupra activitatii radicalilor liberi, avand o putere antioxidanta superioara. In acelasi timp, extractul vegetal are actiune vasodilatatoare, antiedematoasa, astringenta, adaptogena, antioxidanta, tonica, capilaroprotectoare, activatoare asupra metabolismului energetic celular si antiagreganta plachetara (contribuie la coagularea sangelui).
Extractul de ginkgo este utilizat in deficitul circulator la nivel periferic, tulburari de memorie (inclusiv in simptomatologia specifica maladiei Alzheimer), tulburari cognitive, stres psihic, fragilitate vasculara, ateroscleroza, tulburari oculare, tulburari neurologice.

Mecanism de actiune:

Ca mecanism de actiune, gingkoflavonoidele reprezentate de ginkgolida B au efect inhibitor al factorului PAF (mediator fosfolipidic secretat de plachetele sangvine, leucocite, macrofage si celulele endoteliale vasculare), implicat in agregarea plachetara, formarea trombinei, modulator al reactiilor proinflamatorii si al alergiilor. Determina astfel reducerea vascozitatii sangelui si creste viteza de circulatie la nivelul capilarelor. PAF reprezinta factorul activator al plachetelor sangvine si joaca un rol important in aparitia aterosclerozei, astmului, rejectiei organelor posttransplant, accidentelor vasculare cerebrale si infarctului.
Derivatii ginkgoflavonoizici au deasemenea un rol important asupra sanatatii. Acestia actioneaza:
- la nivelul peretelui vascular stimuleaza sinteza de prostacicline, fapt ce determina o scadere a tonusului capilar (efect vasodilatator);
- reduce si stabilizeaza permeabilitatea capilara si, odata cu aceasta, creste toleranta tesutului fata de o eventuala hipoxie;
- actioneaza ca un ecran fata de radicalii liberi.
Desi mecanismele compusilor activi sunt descrise separat, actiunea terapeutica este datorata fitcomplexului, iar niciunul dintre compusii luati separat nu realizeaza efecte farmacologice similare extractului total.

Directii terapeutice:

- Tulburari de memorie si tulburari cognitive
Extractul de ginkgo combate activ tulburarile de memorie prin cresterea aportului de oxigen, stimularea circulatiei la nivelul tesutului nervos si inhibarea permeabilitatii toxinelor la nivelul barierei hematoencefalice. In plus, ginkgo determina cresterea sintezei de neurotransmitatori la nivel central si activitatea acestora.1
In cazul maladiei Alzheimer, extractul de ginkgo are efect benefic in normalizarea receptorilor de acetilcolina si in cresterea ratei de transmisie a informatiei. Extractele active din ginkgo prezinta actiune neuroprotectoare si neuroregeneratoare.
- Antioxidant
Mecanismul antioxidant implica actiunea flavonoizilor impotriva actiunii radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt raspunzatori de alterarea functiei celulare sau de activitatea mutagenica. Printre substantele active cu rol antioxidant din ginkgo biloba este si quercitina, un ingredient cu rol in prevenirea aparitiei inflamatiilor.
- Sprijin cardiovascular
Datorita functiei de antiagregare plachetara si cresterii aportului de oxigen la nivelul tesuturilor, ginkgo biloba ofera sprijin cardiovascular. Acesta consta in actiune la nivel circulator, fiind un bun vasodilatator si protector endotelial.
- Sprijin in afectiuni din sfera ORL
Extractul de ginkgo ajuta la ameliorarea ametelilor si a tinitusului datorita cresterii oxigenarii tesuturilor. Acesta ajuta la imbunatatirea tulburarilor circulatorii de la nivelul urechii interne. Totodata, studiile sustin implicarea extractului de ginkgo si in ameliorarea tulburarilor de auz.2
- Retinopatie diabetica
Literatura de specialitate sugereaza implicarea extractului de ginkgo in imbunatatirea simptomatologiei date de retinopatia diabetica. In mod frecvent, diabetul determina ingrosarea membranelor capilarelor de la nivelul retinei, formarea excesiva de radicali liberi, obstructionarea fluxului sangvin si reducerea vederii. Retina prezinta o sensibilitate crescuta la actiunea radicalilor liberi, iar ginkgoflavonoidele, prin actiunea lor antioxidanta, reduc lipoperoxidarea si previn formarea de cheaguri la nivel ocular.

Preparate farmaceutice:

Formele farmaceutice folosite sunt reprezentate de:
• extracte standardizate si patentate;
• tincturi (in combinatie cu alte fitoextracte);
• infuzie;
• capsule.
Cea mai eficienta utilizare este data de extractele standardizate, care se regasesc inglobate intr-o serie de preparate farmaceutice. Extractele farmacologic active trebuie sa aiba un continut minim de 24% ginkgoflavonoide, 2,8-3,4% ginkgolide si 2,6-3,2% bilobalide, pentru o actiune eficienta.
Preparatele farmaceutice cu un continut nestandardizat de extract de ginkgo pot contine compusi care reduc absorbtia intestinala a componentelor active si scad actiunea terapeutica. Un extract vegetal nestandardizat poate contine si o cantitate ridicata de alergeni si terpenlactone (compusi cu rol negativ in coagularea sangelui).
Extractul de ginkgo biloba poate fi folosit in combinatii potentatoare impreuna cu: ginseng, salvie, ghimpe, polen, ardei iute, usturoi, armurariu, afine, vitamine din complexul B, magneziu, colina.
Interactiuni si reactii adverse

Extractul de ginkgo poate interactiona cu urmatoarele clase de medicamente:

- anticonvulsivante (carbamazepina, acid valproic);
- antidepresive (extractul de ginkgo, impreuna cu inhibitorii selectivi ai serotoninei, poate determina aparitia sindromului serotoninergic. Totodata, ginkgo intensifica efectele antidepresivelor IMAO);
- antihipertensive (efect de potentare datorita efectului vasodilatator);
- anticoagulante (efect de potentare, risc hemoragic);
- ibuprofen (risc hemoragic);
- alprazolam (scaderea eficientei);
- antidiabetice orale (risc de potentare, extractul de ginkgo poate determina scaderea glicemiei).

Astfel, la administrarea acestor clase de medicamente asocierea cu ginkgo se face doar la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala.

Administrarea de preparate ce contin ginkgo biloba nu este recomandata persoanelor cu epilepsie, diabet, femeilor insarcinate sau care alapteaza sau inaintea interventiilor chirurgicale (se recomanda informarea medicului, in prealabil).

Bibliografie:

1. Subhan, Z., and I. Hindmarch. "The psychopharmacological effects of Ginkgo biloba extract in normal healthy volunteers." International journal of clinical pharmacology research 4.2 (1983): 89-93.
2. Hoffmann, F., et al. "[Ginkgo extract EGb 761 (tenobin)/HAES versus naftidrofuryl (Dusodril)/HAES. A randomized study of therapy of sudden deafness]." Laryngo-rhino-otologie 73.3 (1994): 149-152.
3. Ginkgo Biloba The Extraordinary Herb tht Boosts Circulation and Enhances Brain Function By Louise Tenney, Wooldland Publishing
4. http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/ginkgo-biloba
5. Prof. Dr. Gird, Cerasela Elena – Curs de Farmacognozie, Fitochimie, Fitoterapie, Vol.1, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2010, pag. 143

Produse ce contin Ginkgo Biloba

  • 45 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    79,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    61,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    65,00 lei