Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Crom

Date generale

Cromul este un mineral ce se gaseste in organismul uman, in urme, si care intervine in metabolismul carbohidratilor, lipidelor, proteinelor si corticosteroizilor.

Aportul de crom din alimentatie este, in general, sub limitele admise din acest mineral.

Surse naturale de crom

Cromul se gaseste in drojdia de bere, cereale si paine integrala, branza, oua, banane, spanac, ciuperci, brocoli, organe si produse din carne.

Deficitul de crom

Deficitul de crom este rar intalnit si apare, de cele mai multe ori, in cazul consumului crescut de dulciuri, al administrarii de corticosteroizi, al efectuarii in mod excesiv a exercitiilor fizice, pe fondul infectiilor, al traumatismelor fizice si al stresului psihologic.

Directii de recomandare

Cromul se gaseste in suplimentele alimentare sub forma de crom picolinat, crom nicotinat sau sub forma de sare anorganica – clorura de crom.

Suplimentarea cu crom se recomanda in diabetul zaharat de tip 2, diabetul gestational, in caz de hipoglicemie sau hiperglicemie, de obezitate, depresie atipica, osteoporoza. De asemenea, suplimentele cu crom sunt utile in cazul corticoterapiei indelungate sau la persoanele cu o dieta bogata in zahar.

Preparate farmaceutice

Cromul se gaseste in diverse suplimente alimentare ce se administreaza oral, sub forma de tablete sau capsule. In anumite formule, se gaseste ca unic ingredient activ, iar in altele, alaturi de alte minerale si vitamine.

Interactiuni si reactii adverse

In urma administrarii suplimentelor cu crom, pot sa apara insomnia si iritabilitatea. In general, dozele de pana la 1.000 micrograme de crom picolinat sunt bine tolerate de catre organism. In literatura de specialitate, exista o raportare in privinta toxicitatii hepatice, aparuta in urma administrarii cromului polinicotinat timp de cinci luni.

Corticosteroizii determina cresterea cantitatii de crom eliminate prin urina, iar suplimentarea cu crom s-a dovedit ca ajuta la recuperarea in cazul diabetului indus de administrarea steroizilor.

Administrarea cromului concomitent cu medicatia hipoglicemianta poate reduce semnificativ nivelurile glucozei in sange, de aceea, se recomanda prudenta, monitorizarea glicemiei si ajustarea terapiei de catre medicul curant.

Referinte:

Herbs&Natural Supplements; Lesley Braun, Marc Cohen; Elsevier;

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publising;

Produse ce contin Crom

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    111,00 lei
  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    227,00 lei
  • Pret obisnuit
    73,00 lei