Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Biotina

DATE GENERALE DESPRE BIOTINA

Biotina face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile din complexul B, ceea ce inseamna ca nu poate fi stocata in organism. Poate fi sintetizata si de bacteriile ce alcatuiesc flora intestinala, insa in cantitate insuficienta, iar excesul este eliminat prin urina. Biotina mai este cunoscuta sub denumirea de vitamina B7, coenzima R sau vitamina H (de la “Haar und Haut”, care in limba germana inseamna “par si piele”). Deoarece se gaseste intr-o varietate de alimente (germeni de grau, cereale integrale, oua, arahide, produse lactate, soia, carne de pui, somon), deficitul de biotina este rar intalnit.

DIRECTII DE RECOMANDARE

Metabolismul macronutrientilor: biotina are un rol important in productia de energie. Cateva enzime implicate in metabolismul carbohidratilor, lipidelor si proteinelor au nevoie de biotina pentru a-si desfasura activitatea.

Biotina participa la sinteza altor vitamine, ca B9 si B12.

Biotina contribuie la: gluconeogeneza, sinteza acizilor grasi si este implicata in metabolismul catorva importanti aminoacizi.

Sanatatea unghiilor: suplimentele pe baza de biotina contribuie la intarirea unghiilor. Cateva studii au evidentiat imbunatatirea simptomatologiei la persoanele cu unghii fragile si casante, in urma administrarii de vitamina B7.

Sanatatea parului: biotina este adesea asociata cu cresterea parului si cu o podoaba capilara puternica si sanatoasa. Desi dovezile nu sunt foarte clare in acest sens, deficitul de biotina este in stransa legatura cu caderea parului. De altfel, biotina este folosita frecvent pentru anumite sampoane, lotiuni, balsamuri si tratamente contra caderii parului.

Sanatatea pielii: persoanele cu deficiente de biotina pot dezvolta mai usor afectiuni ale pielii, fapt ce se poate explica prin rolul vitaminei B7 in metabolismul lipidic, important pentru acest organ. De asemenea, biotina reduce oxidarea celulara de la nivelul pielii, mentine aspectul normal al acesteia, al parului si al unghiilor si are proprietati de hidratare, putand ajuta la atenuarea semnelor de imbatranire, precum liniile fine si ridurile.

Sarcina si alaptare: biotina este importanta in sarcina si alaptare. Se estimeaza ca pana la 50% din femeile insarcinate dezvolta o carenta usoara de biotina, ceea ce inseamna ca poate afecta usor starea de bine, insa fara simptome vizibile.

Diabet: asociata cromului, biotina poate induce scaderi ale nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet de tip II.

Alte actiuni: biotina poate ameliora simptomatologia din scleroza multipla, prin statutul sau de precursor al mielinei (cu rol de protectie).

SURSE ALIMENTARE DE BIOTINA

Biotina se gaseste in cantitati mai mari sau mai mici in numeroase alimente. Cele mai importante surse de biotina sunt: drojdia de bere, laptisorul de matca, fructele oleaginoase, mai ales migdalele dulci, organele, in special ficatul, painea integrala, leguminoasele, ouale fierte tari, fructele de padure, anumite branzeturi, precum Cheddar si Brie, unele legume, precum mazarea verde, conopida si ciupercile.

PREPARATE FARMACEUTICE CU BIOTINA (VITAMINA H)

Suplimentele pe baza de biotina contin intre 30 si 1.000 de micrograme pe zi, iar concentratia activa difera in functie de dozaj si de forma prezentarii (capsule, tablete sau sirop). Biotina se gaseste singura sau alaturi de alte substante active, potentandu-si reciproc actiunea. Doza zilnica recomandata pentru un adult sunt de 30 de micrograme, iar o alimentatie diversificata permite acoperirea acestui necesar cu usurinta.

INTERACTIUNI SI ALTE REACTII ADVERSE

Biotina are un nivel de siguranta si tolerabilitate ridicat, chiar si la doze crescute. Datorita solubilitatii in apa, excesul se elimina prin urina.

Cu toate acestea, administrarea de catre femeile insarcinate, de catre cele care alapteaza sau copii se va face doar la recomandarea specialistului.

La asocierea cu alte medicamente, biotina poate duce la scaderea efectului acestora. Vitamina B7 interactioneaza cu: antibioticele (reduc nivelul de biotina) , acidul lipoic (creste necesarul de biotina).

Produse ce contin Biotina

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    111,00 lei
  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    227,00 lei
  • 30 tablete cu eli...
    Pret obisnuit
    55,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    80,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    73,00 lei