Ashwagandha

Date generale

Ashwagandha (Withania somnifera) sau ginsengul indian este o planta traditionala folosita in medicina ayurveda, avand ca principale componente bioactive withanolidele (lactone sterolice). Ashwagandha se traduce ca „miros de cal”, cu referire la mirosul specific radacinii, asemanator celui de cal, sau, in alta interpretare, se induce ideea de forta pe care o confera planta celor ce si-o administreaza. In prezent, contribuie la mentinerea capacitatii de adaptare a organismului, fiind un bun tonic general sau adaptogen.

Directii de recomandare

Adaptogen: componentele bioactive confera plantei proprietati adaptogene, fiind utila in tonifierea generala a organismului si in imbunatatirea performantelor fizice si mentale in conditii de stres, oboseala psihica, insomnii. Este, de asemenea, cunoscuta pentru proprietatile sale imunostimulatoare si antioxidante endogene. Astfel, creste rezistenta organismului si il ajuta in adaptarea la conditiile de mediu.

Anxietate: studiile au demonstrat capacitatea ginsengului indian de a reduce nivelurile de anxietate, actiunea sa fiind comparabila cu cea a medicatiei antidepresive.

Artrite: ashwagandha este considerata un agent de ameliorare a durerii, ce actioneaza la nivelul sistemului nervos pentru a preveni transmiterea semnalelor durerii. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, s-a dovedit eficienta in diverse forme de artrite, precum poliartrita reumatoida.

Alte actiuni:

In combinatie cu alte plante specifice medicinei ayurvedice, s-a demonstrat ca este utila in afectiuni cardiovasculare, precum: hipertensiune arteriala, nivel crescut de colesterol sau durere toracica.

Cercetari in derulare incearca sa confirme contributia pe care ashwagandha o poate avea in scaderea gradului de evolutie a unei tumori sau in imbunatatirea functiilor cerebrale pentru persoanele ce sufera de bolile Alzheimer sau Parkinson.

Preparate farmaceutice

Ginsengul indian se poate administra sub forma de capsule, pudra sau extracte lichide, iar dozele recomandate zilnic sunt cuprinse intre 250 mg si 2 grame, acestea fiind individualizate in functie de specificul afectiunii.

Interactiuni si reactii adverse

Se considera ca ashwagandha este bine tolerata. Dozele mari pot provoca insa reactii precum: diaree, stare de voma, aritmii, hipotensiune sau probleme de respiratie.

In cazul femeilor insarcinate, trebuie intrerupta administrarea, deoarece exista risc de nastere prematura.

Poate interactiona cu medicamentele cu efect sedativ, cu anticoagulantele orale, medicatia ce suprima sistemul imunitar sau cu suplimentele tiroidiene. In cazul unei interventii chirurgicale, se intrerupe administrarea cu cel putin doua saptamani inainte.

Referinte:
Ashwagandha: Health benefits and side effects, https://www.medicalnewstoday.com/
Ashwagandha, https://examine.com/supplements/ashwagandha/
Ashwagandha, http://www.webmd.com/

Produse ce contin Ashwagandha

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    106,00 lei