Un moment ...

Ai adaugat un produs in cos

Ai X produse in cos.

Poti ridica produsele si din magazinele Secom®

Cum cumpar | Contact |

Bine ai venit!

Cos 0
Cos 0
Cosul tau 0,00 lei
Nu ai nici un produs in cos!
0720873888 Comanda telefonic: 0720873888
Preluare comenzi: Luni – Vineri, 9:00 – 17:00
Sanatate de la A la Z 2017-02-03
Mononucleoza, afectiunea care pune la incercare imunitatea
 

 

Mononucleoza infectioasa este una dintre cela mai frecvente afectiuni care apare la copii in primii cinci ani de viata si care vine cu o serie de complicatii atunci cand apare la adulti. Supranumita si „boala sarutului”, mononucleoza este provocata de virusul Epstein-Baar, o varietate a virusului herpetic, cunoscut ca virusul herpetic de tip 4.
 
Virsul Epstein-Baar a fost descoperit in anul 1964 de catre Sir Michael Anthony Epstein si Yvonne Barr, iar in anul 1968 a fost asociat cu mononucleoza. Este unul dintre cele mai raspandite virusuri pe plan mondial, peste 90% din populatia lumii prezentand urme ale acestuia. Se transmite de regula prin saliva (in timpul sarutului, daca folosim vesela contaminata, prin tuse sau stranut), motiv pentru care este boala principala cauzata de acesta este numita si “Boala Sarutului”.
 

Epstein-Barr si mononucleoza

In majoritatea cazurilor este relativ inofensiv, iar persoanele infectate nu prezinta simptome severe, dar in anumite situatii, atunci cand imunitatea este scazuta, poate provoca febra, inflamarea ganglionilor limfatici, dureri musculare si articulare, frisoane, slabiciune, somnolenta si angina (inflamarea si marirea amigdalelor). In anumite cazuri se pot observa eruptii pe piele de culoare roz, sau rosu, care nu dau senzatia de mancarime. Aceasta boala este cunoscuta drept mononucleoza infectioasa. De regula mononucleoza apare la 1-2 luni de la momentul infestarii pacientului cu virusul Epstein-Barr, perioada aceasta fiind cunoscuta drept perioada de incubatie. In majoritatea cazurilor, mononucleoza se vindeca complet, dar in anumite situatii boala poate avea o evolutie periculoasa, care se poate solda chiar cu moartea pacientului. Printre complicatiile date de mononucleoza, la adulti, se numara rupturile de splina, apar la 1 din 1000 de pacienti bolnavi, și abcesele in gat, intalnite la 2 din 1000 de bolnavi. In cazul copiilor se poate observa si o marire a amigdalelor, care in cazuri critice se poate solda cu probleme respiratorii. In cazuri foarte rare mononucleoza se poate solda cu degradarea tesuturilor cardiac, renal, cerebral sau a celulelor sangvine.
 
Daca ati avut o data mononucleoza, cu tot arsenalul de simptome, nu veti mai face a doua oara boala. Trebuie sa stiti doar ca virusul ramane in organism si se poate reactiva din cand in cand. In aceste perioade nu veti avea simptome, insa veti fi contagios pentru oamenii din jur.
 

Mononucleoza mai periculoasa la adulti

De regula, cu cat varsta la care contactam virusul Epstein-Barr este mai mica, cu atat mai usoare vor fi simptomele, la majoritatea copiilor sub 5 ani infectatrea fiind asimptomatica. O clasa mai expusa o reprezinta adolescentii si adultii. Din cei infectati cu virusul Epstein-Barr, 25-50% vor face o forma mai mult sau mai putin severa de mononucleoza.
 

Alte afectiuni provocate de Epstein-Barr

La copiii mici, infectia cu virusul Epstein-Barr poate da si alte afectiuni usoare, cum ar fi tulburarile de tranzit, infectii ale urechii. In cazuri foarte rare, infectarea cu virusul Epstein-Barr poate duce la afectiuni severe precum limfomul Burkitt, cancer nazo-faringian, sindromul Guillain-Bare (afectiuni ale nervilor periferici, caracterizate de degradarea mielinei). Majoritatea afectiunilor grave declansate de virusul Epstein-Barr au fost observate la pacientii cu HIV sau cei care au suferit transplante de organe. Imunitatea foarte scazuta in momentul contactarii virusului poate duce la o evolutie severa a acestuia.
 

Diagnosticul mononucleozei

Diagnosticul mononucleozei se face pe baza unei consultatii medicale care sa monitorizeze simptome ca: febra, slabiciune, ameteala, splina marita (se intalneste la aproximativ o persoana din doua diacnosticate cu mononucleoza). Cum simptomele mononucleozei sunt similare cu ale altor afectiuni, de cele mai multe ori se recomanda si analize de sange, vizandu-se antigenii specifici Epstein-Barr sau un anumit tip de limfocite, B, in care virusul se adaposteste.
 

Cum ne protejam de infectiile cu Epstein-Barr?

Momentan nu exista un vaccin impotriva virusului Epstein-Barr si nici tratament specific mononucleozei, iar optiunile actuale de tratament vizeaz mai mult simptomele si mai putin afectiunea.
 
Conform statisticilor, pe parcursul vietii, majoritatea oamenilor vor contacta virusul Epstein-Barr, dar vor suferi de mononucleoza sau de afectiunile conexe infectiei doar un numar redus de persoane, in special cele cu deficit imunitar.
 
O clasa expusa la infectia cu Epstein-Barr o reprezinta copiii, mai ales in colectivitate, cand riscul de a lua contact cu o persoana contaminata este mult mai crescut. Acestia pot contracta virusul daca folosesc acelasi pahar sau chiar cand pun in gura diverse jucarii sau obiecte, din acest motiv 50% dintre cazurile de infectie cu Epstein-Barr se produc in primii 5 ani de viata.
 

Importanta imunitatii in lupta cu Epstein-Barr

In conditiile in care mononucleoza se dezvolta pe fondul unei imunitati scazute, iar sansele de a evita o infectare cu Epstein-Barr sunt reduse, putem lua o serie de masuri pentru a ne asigura ca efectele si simptomele vor fi minime.
 
O imunitate optima este cea mai importanta bariera de aparare in lupta cu acest virus. Epstein-Barr foloseste limfocitele B, un tip de celule sangvine cu rol imunitar si antiinfectios, drept gazda, acest lucru favorizand si multiplicarea lui. Pentru ca efectele lui sa fie minime, este esentiala o buna functionare a intregului sistem imunitar, astfel incat sa opreasca multiplicarea necontrolata a virusului. Principalele celule implicate in lupta cu acest agent patogen sunt limfocitele T (cele mai numeroase limfocite din corp 80%) si celulele NK (natural killer). Acestea vor opri avasarea bolii si vor preveni declansarea unor forme agresive ale infectiei cu Epstein-Barr.
 

Soluții naturale pentru sustinerea imunitatii

Recomandari pentru copii:
Colostrum plus Probiotics are o compozitie inovatoare, care asociaza colostru cu probiotice. Colostrul este o sursa de ingrediente bioactive cu rol in sustinerea imunitatii, contribuind la protectia organismului impotriva organismelor nocive. Asocierea de probiotice si prebiotice contribuie la mentinerea unei flore intestinale optime. Aceasta are rolul de a reduce riscul infectarii cu agenti patogeni care patrund in organism pe cale orala sau care infesteaza cu precadere tractul digestiv.
 
In cazul persoanelor cu mononucleoza care administreaza antibiotic, consumul de probiotice scade riscul dismicrobismului si afectiunilor asociate tulburarilor de flora intestinala.
 
First Defense are o compozitie unica, pe baza de argint coloidal ce actioneaza ca un sistem imunitar secundar. Contribuie la echilibrarea sistemului imunitar, stimuland productia limfocitelor T, ajutand imunitatea specifica si inascuta.
 
Recomandari pentru adulti:
Astragalus are in compozitie una dintre cele mai valoroase plante medicinale din lume. Contribuie la echilibrarea sistemului imunitar sustinand maturarea limfocitelor T si activarea celulelor NK. Contribuie la mentinerea functiilor splinei si timusului.
 
System Well Ultimate Immunity contribuie la mentinerea unei imunitati optime, intarind toate cele sapte componente ale sistemului imunitar: circulator, limfatic, epidermic, respirator, sistemic, celular si digestiv. Formula complexa pe baza de vitamine, minerale, extracte din plante, probiotice si prebiotice, ciuperci medicinale, echilibreaza functia imunitara, protejand organismul de un spectru larg de agenti patogeni.
 
Este deosebit de importanta imunitatea intregii familii, nu doar a copiilor. Un parinte neimunizat devine o adevarata „antena” pentru agentii patogeni, expunand copiii unor eventuale recidive.
 
 
Referinte:
1. Epstein-Barr Virus Infection, www.emedicinehealth.com
2. The Broad Spectrum of EBV Disease, www.medicinenet.com
3. Epstein-Barr Virus (EBV), www.webmd.com
4. About Epstein-Barr Virus (EBV), www.cdc.gov
5. What is infectious mononucleosis (mono)?, www.healthline.com
6. Infectious Mononucleosis,www.emedicine.medscape.com
 

 

Unde ne gasesti

Alege orasul:
 

 

Secom - Brasov Str. Muresenilor nr.7 Brasov Brasov Romania
Brasov, Brasov

Str. Muresenilor nr.7

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 006

Mobil: 0725 443 645

E-mail: brasov@secom.ro


Secom - Sector 1 Stirbei Voda nr. 150 Sector 1 Bucuresti Romania
Bucuresti, Sector 1

Stirbei Voda nr. 150

Centrul de Medicina Integrativa


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 021 316 43 92

Mobil: 0733 354 000

E-mail: stirbeivoda150@secom.ro


Secom - Sector 2 Stefan cel Mare nr. 22 Sector 2 Bucuresti Romania
Bucuresti, Sector 2

Stefan cel Mare nr. 22

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 001

Mobil: 0725 443 640

E-mail: stefancelmare22@secom.ro


Secom - Sector 3 Mihai Bravu nr. 286 Sector 3 Bucuresti Romania
Bucuresti, Sector 3

Mihai Bravu nr. 286

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 004

Mobil: 0725 443 643

E-mail: mihaibravu286@secom.ro


Secom - Sector 6 Iuliu Maniu nr. 59 Sector 6 Bucuresti Romania
Bucuresti, Sector 6

Iuliu Maniu nr. 59

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 002

Mobil: 0725 443 641

E-mail: iuliumaniu59@secom.ro


Secom - Ploiesti Bd. Republicii nr. 181 Ploiesti Prahova Romania
Ploiesti

Bd. Republicii nr. 181

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 003

Mobil: 0725 443 642

E-mail: ploiesti@secom.ro


Secom - Iasi Piata Unirii nr. 2 Iasi Iasi Romania
Iasi, Iasi

Piata Unirii nr. 2

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 005

Mobil: 0725 443 644

E-mail: iasi@secom.ro


Secom - Bacau Calea Marasesti nr. 11 Bacau Bacau Romania
Bacau, Bacau

Calea Marasesti nr. 11

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 007

Mobil: 0725 443 646

E-mail: bacau@secom.ro


Secom - Timisoara Piata Huniade nr. 3 Timisoara Timis Romania
Timisoara

Piata Huniade nr. 3

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 – 20:00

Sambata: 09:00 – 14:00

Duminica: inchis


Telefon/Fax: 0372 444 008

Mobil: 0725 443 647

E-mail: timisoara@secom.ro


Secom - Sibiu Str. Tribunei nr. 2 Sibiu Sibiu Romania
Sibiu, Sibiu

Str. Tribunei nr. 2

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 09:00 - 21:00

Sambata: 10:00 - 15:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 009

Mobil: 0725 443 648

E-mail: sibiu@secom.ro


Secom - Pitesti Str. Victoriei nr.1 Pitesti Arges Romania
Pitesti

Str. Victoriei nr.1

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 08:00 - 20:00

Sambata: 09:00 - 14:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 010

Mobil: 0725 443 649

E-mail: pitesti@secom.ro


Secom - Cluj-Napoca Str. Regele Ferdinand nr. 34 Cluj-Napoca Cluj Romania
Cluj-Napoca

Str. Regele Ferdinand nr. 34

Magazin


Program:

Luni - Vineri: 09:00 – 21:00

Sambata: 10:00 – 15:00

Duminica: Inchis


Telefon/Fax: 0372 444 011

Mobil: 0725 443 650

E-mail: cluj@secom.ro