Merisor

Date generale

Merisorul(Vacciunium vitis idaea) cunoscut si drept:merisor de munte, afin, afin rosu, afin american, este un arbust tufos, inalt de 10-40 cm. Creste la altitudini mari, in zone umede, dar luminate (pasuni, luminisuri). Principiile active se extrag din fructele de merisor, care au culoarea rosu inchis. Acestea contin cantitati importante de vitamina C, de acid salicilic si de antioxidanti numiti antocianine si proantocianine.

Directii

Preventia infectiilor urinare: merisorul este folosit pentru a preveni si a reduce simptomatologia infectiilor urinare, deja de cateva decenii.

In literatura de specialitate sunt vehiculate doua teorii care sa explice eficienta extractului de merisor.
O prima teorie se bazeaza pe caracterul acid al merisorului, datorat continutului de vitamina C, acid salicilic si acid oxalic. Conform acestei teorii, extractul de merisor acidifiaza urina, facand deficila dezvoltarea coloniilor de E. coli, principala cauza a afectiunilor de acest tip.
E. coli este un tip de bacterie care se gaseste in mod normal in intestinul uman, dar si al altor animale cu sange cald.
O alta teorie vizeaza antocianinele si proantocianinele, antioxidanti care pot avea capacitatea de a reduce tendinta bacteriilor de a adera la peretele vezicii urinare si la uretra. Conform acestei teorii, merisorul este mai degraba eficient profilactic (in preventie) si mai putin in faza acuta a bolii.
Acidul salicilic (precursor al substantei active din aspirina) actioneaza ca antiinflamator si antiseptic.
Preparatele din merisor sunt mai eficiente in cazul femeilor, mai putin in cazul barbatilor, femeile fiind si cea mai predispusa categorie in a dezvolta infectii urinare, datorita dispunerii apropiate a orificiilor.
Alte directii: extractul de merisor mai este studiat ca posibil protector al aparatului vascular (combinatia de antioxidanti cu acid salicilic prezinta potentialul de a mentine o fluiditate optima a sangelui). O alta directie de cercetare vizeaza merisorul ca adjuvant in infectiile cu H. pylori.
Patentul CranActin, care sta la baza produselor Secom®, are urmatoarea proprietate: extractul de merisor este incapsulat intr-o fibra naturala, care ii asigura absorbtia optima, acesta fiind protejat de actiunea distructiva a acidului gastric. Acest principiu ii prelungeste actiunea pana la nivelul colonului.

Preparate pe baza de merisor

Merisorul se gaseste intr-o multitudine de forme alimentare: fructe uscate, fructe confiate, suc sau farmaceutice: capsule, tablete, ceaiuri. Poate fi gasit ca substanta activa singulara sau in diverse combinatii.

Interactiuni si reactii adverse

Este recomandat a se administra cu atentie persoanelor care sufera de litiaza renala (pietre la rinichi) sau persoanelor alergice la aspirina.

Este recomandat sa fie consultat un medic, inainte de a se administra produse pe baza de merisor in cazul persoanelor care sunt in tratament cu: warfarina (substanta cu rol anticoagulant), medicamente alcaline (anumite antidepresive sau opioide), inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, medicamente pentru hiperaciditate - poate fi influentata rata de absorbtie a vitaminei B12).
Referinte:
1. Merisor (Vaccinum Vitis idaea) - beneficii si proprietati, csid.ro
2. Cranberry, webmd.com
3. Cranberry, drugs.com
4. Cranberries: Health Benefits, Facts, Research, medicalnewstoday.com
5. Growing Crambrries, cranberrycreations.com