DUBLU puncte Secom Club la produsele Good Routine

L-Carnitina

Date generale despre L-Carnitina

L-Carnitina este un aminoacid neesential (se sintetizeaza in organism la nivel renal si hepatic din l-lizina si l-metionina) cu rol in metabolismul grasimilor. A fost izolat si identificat pentru prima data la inceputul secolului XX din carnea rosie, dar functia lui in organism a fost inteleasa in anul 1970, cand s-a si inceput comercializarea pe piata farmaceutica.

Actiune

L-Carnitina faciliteaza transportul acizilor grasi cu lant lung in mitocondrie (uzina energetica a celulei), asigurand patrunderea acestora prin membrana celulara. Tot l-carnitina asigura eliminarea acizilor cu lant mediu si scurt din interiorul mitocondriei, ca urmare a metabolismului. In musculatura striata (cea scheletica, responsabila de miscarea organismului) si in muschiul cardiac, o contributie majora la productia de energie o are oxidarea acizilor grasi. Intr-un mod mai simplu, putem considera ca l-carnitina favorizeaza transformarea grasimilor in energie.

Directii

Afectiuni renale severe: administrarea orala sau intravenoasa de l-carnitina in cazul pacientilor care se supun hemodializei imbunatateste valoarea globulelor rosii. In general, persoanele cu afectiuni renale au valori mai scazute de l-carnitina in organism.

Afectiuni cardiace: in cazul persoanelor care sufera de angina pectorala, administrarea de l-carnitina, impreuna cu tratamentul alopat, a redus intensitatea durerilor si a crescut rezistenta pacientilor la efort. Acestia au putut face mai mult efort fizic fara a acuza dureri in piept. In cazul persoanelor care au suferit un infarct, administrarea de l-carnitina scade riscul de a mai suferi si altele si protejeaza miocardul de alte afectiuni conexe, cum ar fi insuficienta cardiaca. Poate regla ritmul cardiac, reduce durerile in piept si reduce riscul de deces din cauze cardiace.
Afectiuni vasculare: administrarea de l-carnitina a ameliorat simptomatologia asociata insuficientei circulatorii periferice. Aceasta este o afectiune care poate avea multiple cauze (depuneri de colesterol, diabet, fumat) si se caracterizeaza prin ingustarea vaselor de sange de la nivelul piciorului. Primele simptome apar cand circulatia este compromisa in proportie de 60% si se poate manifesta prin durere de gambe la efort, durerea aparand la activitati din ce in ce mai putin solicitante, devenind, in cele din urma, permanenta, paloarea pielii cu probabilitatea de a deveni cianotica (albastruie), senzatia de picioare reci, indiferent de temperatura ambientala.
Neuropatie diabetica: studiile recente indica potentialul l-carnitinei de a imbunatati transmiterea impulsului nervos in cazul persoanelor care sufera de neuropatie diabetica si reduce durerea.
Infertilitate masculina: administrarea de l-carnitina a ameliorat oligospermia (cantitate redusa de lichid seminal) si a imbunatatit functia erectila in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet sau care au suferit interventii chirurgicale pentru afectiuni ale prostatei.
Alzheimer si probleme de memorie: Studiile cu privire la eficienta administrarii de l-carnitina in probleme de memorie sunt inca in faza incipienta. Din primele date, administrarea de l-carnitina incetineste declinul cognitiv in cazul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer sau dementa senila si imbunatateste starea emotionala.

Preparate farmaceutice cu L-Carnitina

L-Carnitina poate fi achizitionata sub forma de pulbere, picaturi, capsule, tablete, in combinatie cu alte substante active sau ca substanta activa unica.

Interactiuni si reactii adverse
Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor diagnosticate cu hipotiroidism (l-carnitina poate incetini activitatea hormonilor tiroidieni), persoanelor care administreaza anticoagulante sau persoanelor diagnosticate cu ciroza etanolica.
Referinte:
1. Carnitine (L-carnitine), www.umm.edu
2. L-Carnitine, www.webmd.com
3. Insuficienta circulatorie periferica, www.tratamente-alternative.ro
4. Carnitine Restores Cellular Function, www.lifeextension.com
5. L-Carnitina, www.doctor.info.ro