-20% reducere la comenzi peste 200 lei

Acid alfa lipoic

CE ESTE ACIDUL ALFA LIPOIC - DATE GENERALE 

Daca te intrebi ce este acidul alfa lipoic, cunoscut si ca acid tioctic, este un antioxidant care poate fi solubil atat in apa, cat si in grasimi. Din acest motiv este considerat un antioxidant universal. Organismul produce in mod natural mici cantitati de acid alfa lipoic. Acesta patrunde cu usurinta prin membrana celulara si prin bariera hemato-encefalica, protejand toate celulele organismului, inclusiv neuronii, de actiunea radicalilor liberi.

Acidul alfa lipoic a fost descoperit in anii 1930 si a fost considerat initial o vitamina. Insa, pentru ca organismul o poate sintetiza singur, s-a ajuns la concluzia ca nu poate face parte din aceasta categorie de compusi nutritivi. Denumirea de acid alfa lipoic a fost oficializata in 1957.

ACTIUNE

Acidul alfa lipoic este implicat in productia de energie la nivelul fiecarei celule, favorizand metabolismul celular al glucozei, ajuta la mentinerea unor valori optime ale vitaminelor E si C in sange, promoveaza productia de coenzima Q10 si glutation in organism.

DIRECTII

Diabet si complicatiile asociate acestuia: conform studiilor de specialitate, administrarea de acid alfa lipoic sustine reducerea glicemiei in cazul persoanelor cu diabet. Acidul alfa lipoic este folosit de mai multi ani pentru a reduce senzatiile de arsura, mancarime si amorteala pe care le au persoanele cu neuropatie diabetica, o complicatie a diabetului cauzata de degradarea nervilor periferici, sub efectul excesului de glucoza in sange.

AVC si dementa: datorita capacitatii lui de a patrunde prin membrana hemato-encefalica si de a ajunge pana la nivelul creierului, acidul alfa lipoic prezinta interes in calitate de substanta protectoare a neuronilor in afectiuni ale creierului, cum este dementa. Aceasta se crede ca are printre principale cauze distrugerea neuronilor sub efectul radicalilor liberi. In cazul unui AVC ischemic, studiile de specialitate se axeaza pe verificarea capacitatii acestui antioxidant de a proteja neuronii din apropierea zonei afectate de efectele toxice ale glutamatului.

Alte efecte: in prezent, se studiaza intens capacitatea acidului alfa lipoic de a preveni si a ameliora glaucomul. Studiile cu privire la reducerea imbatranirii pielii arata ca o crema care contine 5% acid alfa lipoic reduce liniile fine mult mai eficient fata de un produs care cu aceeasi formula, dar fara continut de acid alfa lipoic. In prezent, se studiaza intensiv, cu rezultate promitatoare, capacitatea acestuia de a lega si a elimina metalele grele din organism.

SURSE DE ACID ALFA LIPOIC

Un organism sanatos produce acid alfa lipoic in cantitati suficiente. Insa, in cazul persoanelor suferind de diabet, ciroza hepatica sau afectiuni cardiace, nivelul de acid alfa lipoic se diminueaza. Printre sursele alimentare de acid alfa lipoic se numara organele, in special ficatul, legumele cu frunze verzi, precum broccoli si spanac, si unele drojdii imbogatite cu acest nutrient. Cele mai eficiente in a acoperi deficitul de acid alfa lipoic sunt, insa, suplimentele alimentare.

PREPARATE FARMACEUTICE CU ACID ALFA LIPOIC

Acidul alfa lipoic poate fi achizitionat ca substanta activa unica sau in combinatie cu alte formule, poate fi gasit sub forma de capsule, tablete, pulbere, solutii perfuzabile. In anumite tari din Europa, poate fi achizitionat cu reteta medicala, in special de catre persoanele diagnosticate cu diabet.

Interactiuni si reactii adverse

Au fost observate foarte putine efecte adverse ale acidului alfa lipoic la administrarea pe termen lung. In cele mai multe situatii, reactia a fost de mancarime usoara a pielii, dureri de cap, greturi si varsaturi.

Deoarece poate sa reduca rezistenta la insulina si glicemia, se recomanda consultul medicului privind adaptarea dozelor de medicamente hipoglicemiante clasice, daca acesta considera necesar.

Avand capacitate chelatoare, se recomanda persoanelor care folosesc suplimente cu acid alfa lipoic sa-si monitorizeze nivelul de fier din organism. Avand in vedere acelasi efect chelator, se recomanda administrarea medicamentelor antiacide la doua ore distanta de suplimentele cu acid alfa lipoic.

 Referinte:

1. Alpha-lipoic acid, www.umm.edu

2. Alpha Lipoic Acid (ALA), www.webmd.com
3. Lipoic acid, www.lifeextension.com
4. Alpha-Lipoic Acid, www.examine.com
5. Alpha-Lipoic Acid Benefits for Brain Health, Neuropathy and Diabetes, www.nootriment.com

 

Produse ce contin Acid alfa lipoic

  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    234,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    153,00 lei